Αρθρα


 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015




 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013




ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Το δάσος είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς πλέον να θαυμάσει τις αλλαγές των εποχών,με τα πλούσια χρώματα και αρώματα των καρπών του. Με το τέλος του φθινοπώρου και την είσοδό μας στο χειμώνα, είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε προϊόντα που μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμη απ’ τα μεσογειακά δάση μας, όπως: κάστανα, μανιτάρια,μέλι, αρωματικά βότανα, αλλά και μικρά φρούτα σαν τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα.

Φρούτα του δάσους
Έχουν διαφορετική υφή και γεύση ανάλογα με τις ξεχωριστές χρωματικές τους αποχρώσεις. Οι μαλακές φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα είναι όλα πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιγηραντικές ουσίες που βοηθούν την κυκλοφορία, .βιταμίνη C και κάλιο Πρόκειται για αναζωογονητικές τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες του κρυολογήματος

Οι αρετές τους
Γευστικές και θρεπτικές, οι τροφές αυτές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε γλυκά τα πρώτα κρύα και να ξαναγεμίσουμε αμέσως ενέργεια. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες με προστατευτική και ενδυναμωτική δράση, βιταμίνες (μεταξύ των οποίων κυρίως βιταμίνη C)και μεταλλικά άλατα. Επομένως, εκτός από τη γεύση, τα τρόφιμα αυτά έχουν και όλες αυτές τις κρυφές αρετές. Γνωρίστε, λοιπόν, καλύτερα μερικούς από τους πρωταγωνιστές των συνταγών που ακολουθούν.

Αξία του δάσους


Ο άνθρωπος έχει συνδεθεί πολύ στενά με το δάσος, καθώς ιστορικά του εξασφαλίζει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και εργασία. Πέραν όλων αυτών όμως, πολύ σημαντική είναι και η οικολογική του αξία καθώς:

  • Παράγει το απαραίτητο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και άλλες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες
  • Μειώνει την ένταση του φωτός απορροφώντας την ερυθρή ακτινοβολία
  • Λειτουργεί ως ένα φυσικό κλιματιστικό, συμβάλλοντας στη διατήρηση του κλίματος μιας περιοχής και αμβλύνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες
  • Μειώνει την ένταση του ανέμου και τους θορύβους
  • Συγκρατεί το νερό της βροχής και το διηθεί ομαλά στο έδαφος με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να αποτρέπονται οι πλημμύρες
  • Βελτιώνει την ποιότητα του νερού, λειτουργώντας σαν μικροβιολογικό χημικό και φυσικό φίλτρο
  • Συγκρατεί το έδαφος και αποτρέπει τη διάβρωση
  • Διατηρεί και αυξάνει την υγρασία του εδάφους και το ενισχύει διαρκώς με θρεπτικά στοιχεία
  • Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών
  • Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση









S.O.S . Όταν δεις φωτιά στο δάσος ...


Αν η φωτιά είναι στην αρxn:

  • Ρίξε χώμα επάνω της
  • Χτύπα την με κλαδιά n άλλα αντικείμενα από τα πλάγια
  • Ρίξε της νερό αν υπάρχει.
  • Σκέπασέ την με κουβέρτες για να περιορισθεί το οξυγόνο που την τροφοδοτεί.

Αν η φωτιά είναι μεγάλη και εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα:

  • Ζήτησε βοήθεια από τους γείτονες
  • Ειδοποίησε την πλησιέστερη Apxn ( Πυροσβεστικn Υπηρεσία 199 )

Όταν φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, απομακρύνσου από την φωτιά τουλάχιστον 300 μέτρα.



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ

Το όνομα του Σειχ Σου συνδέθηκε με την Θεσσαλονίκη,όχι μόνο για την γοητεία και την δροσιά αλλά και για την αναψυχή των θεσσαλονικέων.Είναι το δάσος -πάρκο της Θεσσαλονίκης.Το Σειχ Σου στα τουρκικα σημαίνει "Νερό του Σειχη",πήρε το ονομα του απο μια πηγή που υπηρχε εκεί και στην οποία ένας σειχης το 1760,έχτισε έναν τουρμπέ -κάτι σαν κρήνη.Είναι το ίδιο δάσος απο την εποχή του Ξενοφώντα,λιγότερο αγριο όμως, που το περιγράφει γεμάτο αρκούδες και λιονταρια.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2011-2012
.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5/2012 γιορτάζει η μητέρα .Χαρίστε της ένα λουλούδι .Θα χαρεί παρα πολύ.

















ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Ο περιορισμένος χώρος στα μπαλκόνια της πόλης και η αυξανόμενη ανάγκη για φρέσκα και φθηνά λαχανικά από τον λαχανόκηπο του σπιτιού έφεραν την ιδέα για κρεμαστούς σάκους φύτευσης ντομάτας.

Ο σάκος γεμίζει με χώμα, το φυτό φυτεύεται στο πυθμένα, η γλάστρα κρεμιέται από το ταβάνι και οι βλαστοί της ντοματιάς, αντί να υποστυλώνονται σε καλάμια, κρέμονται προς τα κάτω.

Εσείς απλά ποτίζετε το χώμα από την πάνω πλευρά και περιμένετε να κόψετε τις τοματούλες που φυτρώνουν δίπλα στο κεφάλι σας. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν διπλασιάζετε τον ωφέλιμο χώρο στο μπαλκόνι σας κι έτσι ένας μικρός λαχανόκηπος μπορεί να γεμίσει με περισσότερα είδη.

Πηγή: econews.gr


(5) (1)








                                                 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Τώρα που έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα και την Μεγάλη Πέμπτη  θα βάψουμε αυγά ας δοκιμάσουμε να τα βάψουμε βιολογικά.Σε θερμοκρασία δωματίου έχουμε τα αυγά απο την προηγούμενη το βράδυ.Την άλλη μέρα έχουμε πάρει κρεμυδόφυλλα και τα βάζουμε στο κατσαρολάκι μας.Βάζουμε πάνω τα αυγά μας και νερό μέχρι  να σκεπαστούν.Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και τα αφήνουμε μέσα στο κατσαρόλι για μία ώρα. Αφού κρυώσουν τα αλείφουμε με ξύδι.Το χρώμα των αυγών μας θα είναι κοκκινοκαφέ και όχι κατακόκκινο όμως  θα είναι πολύ νόστιμα και απαλλαγμένα απο χρωστικές και τοξικές ουσίες.

                       
Αναδημοσίευση από το in.gr

Τι χρειάζομαι λοιπόν για να κάνω μία φύτευση σε γλάστρα:Πρώτα ένα φυτό
μιά γλάστρα με πιατάκι
χώμα
χαλίκι
Ας δούμε βήμα-βήμα τί πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Ρίξε λίγο χαλικάκι (περίπου 2 εκατοστά ύψος) στον πάτο της γλάστρας. Αυτό βοηθάει το νερό να στραγγίζει και να μη λιμνάζει στην πάτο της γλάστρας.

Βήμα 2ο
Ρίξε χώμα μέχρι περίπου τη μέση της γλάστρας. Πάτησέ το σε όλη την επιφάνεια με ανοιχτές τις παλάμες σου.

Βήμα 3ο
Βγάλε με προσοχή το φυτό από τη γλάστρα του χωρίς να σου σπάσει η μπάλα χώματος που περιβάλλει τις ρίζες του. Τοποθέτησέ το πάνω στο χώμα της νέας γλάστρας του.

Βήμα 4ο
Άδειασε χώμα μέσα στη γλάστρα όσο για να καλυφτεί όλη η μπάλα χώματος του φυτού. Παράχωσε το χώμα στο κενό ανάμεσα στη γλάστρα και στη μπάλα χώματος του φυτού. Πρέπει να γεμίσουν όλα τα πιθανά κενά με χώμα.

Βήμα 5ο
Γέμισε όλη τη γλάστρα με χώμα μέχρι μερικά εκατοστά κάτω από το χείλος της. Με ανοιχτές τις παλάμες σου πάτα όλη την επιφάνεια του χώματος ώστε να γίνει συμπαγές. Στο τέλος πότισε με μπόλικο νερό, μέχρι να δεις να βγαίνει νερό στο πιατάκι της γλάστρας.
Σημείωση: λίγο καιρό αργότερα και λόγω των ποτισμάτων, το χώμα σου θα “κάτσει” και έτσι θα χρειαστεί να προσθέσεις κι άλλο στην επιφάνεια της γλάστρας.
Επίσης, όταν φυτεύεις δεν πρέπει να ρίξεις αμέσως λίπασμα. Άσε να περάσει ο καιρός, και μερικές εβδομάδες αργότερα, που το φυτό θα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο καινούριο του “σπίτι” λιπαίνεις μαζί με τα υπόλοιπα φυτά σου.
Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου





ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΄

                                       Γράφει η Δώρα Ντουλματζή (Β3)

Κάποιες πράξεις μας ,εμάς τους ανθρώπους, δεν μας αρέσουν αλλά τις επαναλαμβάνουμε συνεχώς, γιατί απλά είμαστε αγύριστα κεφάλια και ως συνήθως νομίζουμε πως είμαστε αλάνθαστοι.

Σε ένα βιβλίο διάβασα την εξής φράση ¨Πρέπει να είμαστε βάρβαροι και ανόητοι για να καίμε τόση ομορφιά, να καταστρέφουμε αυτό που δεν είμαστε  σε θέση να δημιουργήσουμε¨.Αναφέρεται στο περιβάλλον και στα δάση που καταστρέφουμε εμείς τα αγύριστα κεφάλια. ¨
Θυμάστε΄;Σε αυτή την φράση θα βασιστώ και θα συνεχίσω.Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις- οι άνθρωποι που απλώς αγαπούν το περιβάλλον- έχουν διαμαρτυρηθεί για την ρύπανση που έχει υποστεί ο πλανήτης μας.Κατά τη γνώμη μου άμα εσύ ο ίδιος δεν δείχνεις σεβασμό και στον ίδιο σου τον εαυτό,είναι σα να κλωτσάς τις προσπάθειες όλων αυτων που εργάστηκαν για να μείνει ο πλανήτης Γη βιώσιμος .                    
Αυτό το κείμενο δεν το γράφω για να δώσω συμβουλές σε κανέναν πως θα σώσει την Γή.Απλά για να επισημάνω την κρισιμότητα της κατάστασης και πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει.Το κύριο πρόβλημα είναι οτι κάνουμε κακό σε εμάς ,και δυστυχώς, δεν το αντιλαμβανόμαστε.Καταστρέφουμε μαγευτικά τοπία,παραδεισένια μέρη και μολύνουμε τις καταγάλανες θάλασσες.Χαλάμε την όμορφη εικόνα της φύσης σε ένα τελείως καταστρεπτικό αποτέλεσμα.
Η χαρά μπορεί να κατακλύσει τον άνθρωπο έστω και με μικρές συμβολικές πράξεις,που δείχνουν το ενδιαφέρον μας, που μπορούν να κάνουν το περιβάλλον μας που ζούμε καλύτερο.Πολλοί τώρα μπορεί να σκέφτονται"Μα τι λέει τώρα΄;΄Χίλιες φορές τα ίδια πράγματα ακούμε".Μόνο στη σκέψη όμως πως εσύ δεν ήσουν αυτός που πέταξε την σακούλα στην θάλασσα η το πλαστικό μπουκάλι σε κάνουν υπερήφανο.Γιατί εσύ νοιάστηκες και για τον συνανθρωπο σου εκτός από τον εαυτό σου,έκανες το σωστό και έδειξες αγάπη για το περιβάλλον.


                                          ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Κάθε μέρα στο σχολείο ¨παίζουν¨πολλά υλικά από χαρτί,μέταλλο,η πλαστικό.Αυτά μπορούμε να τα οδηγήσουμε στον μπλέ κάδο που βρίσκεται στο προαύλιο.Ο,τι δεν χρειαζόμαστε πια από αυτά που χρησιμοποιούμε στο σχολείο,τα ...χρειάζεται ο μπλέ κάδος!
Έτσι,χαρτικά ,χαρτόνια,μεταλλικά,πλαστικά,μπουκάλια,κουτιά αναψυκτικών και τόσες αλλες συσκευασίες από αυτά που τρώμε η πίνουμε τα ρίχνουμε σε εκείνον.Προσέχουμε όμως να τα ρίχνουμε χωρίς τροφές η υπολείμματα τροφών, γιατί τότε δεν ανακυκλώνουμε σωστά.

                     ΔΥΟ ΜΥΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ

1.Ανάμεσα στις ντομάτες φυτεύουμε κατιφέδες.Χρήσιμο ανθόφυτο που απωθεί τους νηματώδεις-μικροσκοπικά σκουλήκια που καταστρέφουν τις  ρίζες των λαχανικών μας.
2.Ανάμεσα στις μελιτζάνες φυτεύουμε βασιλικούς για να απωθούν τα βλαβερά έντομα και να προσελκύουν τις μέλισσες,οι οποίες βοηθούν στην επικονίαση των ανθέων.
   
                                                              Χατζηκουκούτση Πασχαλίνα


                        ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τα μυστικά της σωστής διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές αναλογίες, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στην πυραμίδα τροφίμων. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο παρέχει επαρκείς ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού χωρίς την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

Η πυραμίδα της διατροφής είναι ένας τρόπος απεικόνισης των διατροφικών οδηγιών και στη βάση αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο μέσα στην ημέρα όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Στην κορυφή της αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σπανίως ή με μέτρο (κρέας, γλυκά) ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, όπως όσπρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά καταλαμβάνουν ενδιάμεσες θέσεις.
 
Παπαδοπούλου Βάγια
      Φιλόλογος
               





              ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Βοήθησε στην εξοικονόμηση ενέργειας.Η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας ,όξινη βροχή και επηρεάζει το κλίμα.
-Φρόντισε να μην αφήνεις ανοιχτά τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές
-Χρησιμοποίησε οικονομικούς λαμπτήρες
-Σβήσε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από την συσκευή και όχι απο το τηλεχειριστήριο.
-Φρόντισε να μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του ψυγείου.
-Το θερμοσίφωνο καταναλώνει πολύ ρεύμα.Μην το ξεχνάς αναμμένο.


ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ
-Το χρησιμοποιείς με σύνεση αν κλείνεις τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου.
-Προτίμησε ένα ντούς παρά το μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα
-Πρόσεχε αν υπάρχουν διαρροές σε βρύσες και καζανάκι
- Πότισε τον κήπο σου χωρίς υπερβολές

Τα φυτά αλλάζουν τον χώρο όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και λειτουργικά.
Οι κάκτοι και η αλόη σας απαλλάσσουν από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως οι οθόνες υπολογιστών, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων κ.ά., γιατί την απορροφούν φιλτράροντας τον αέρα.



Ένα γιούκα στο μπάνιο εξαφανίζει κακοσμία και ενοχλητικές μυρωδιές από το μπάνιο.

Βάζοντας φυτά στο γραφείο σας κινδυνεύετε λιγότερο από ασθένειες σχετικές με την ξηροδερμία και τον βήχα και θα αισθάνεστε λιγότερη κόπωση.

Τοποθετήστε βότσαλα πάνω από το χώμα των φυτών. Έτσι τα μόρια της μούχλας δεν πάνε στον αέρα.






ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΛΑΒΟΥΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
1)Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
2)Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγειούς βάρους
3)Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών
4)Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου,αλλα και ορισμένων μορφών καρκίνου
5)Εχουν θαυμάσια γεύση και τεράστια ποικιλία


Ο λαχανόκηπος και ο πρωτάρης
(πώς η κρίση οδηγεί σε ξεχασμένα μονοπάτια)


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1. Θερμαινόμενο Θερμοκήπιο. Προετοιμασία φυτωρίων για ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθιές, αγγουριές, κρεμμύδια,  καρότα)
2. Έξω ( Αρακάς )
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1. Σκάψιμο
2. Θερμοκήπιο (Ντομάτες, Καρότα , Μαϊντανό)
3. Έξω (Πατάτες, Αρακάς όψιμος)
ΜΑΡΤΙΟΣ 1. Σκάψιμο
2. Έξω (Μαρούλια, Κρεμμύδια)
3. Θερμοκήπιο (Ντομάτες, Αγγουριές)
4. Κλαδέματα
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1. Έξω (Καλαμπόκια, Μελιτζάνες, Πιπεριές, Κολοκυθιές, Ηλιόσπορο, Φασολάκια, Φράουλες
ΜΑΪΟΣ 1. Έξω (Καλαμπόκια, Άσπρα Φασόλια, Καρπούζια, Πεπόνια, Φασολάκια, Κρεμμύδια,  Κολοκυθιές, Αγγουριές, Μελιτζάνες , Πιπεριές, Μπάμιες )
ΙΟΥΝΙΟΣ Εχει ζέστη και αποφεύγουμε να σπείρουμε οτιδήποτε

ΙΟΥΛΙΟΣ 1. Έξω (Ντομάτες όψιμες)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1. Σκάψιμο
2. Έξω (Φασολάκια όψιμα, Κολοκυθιές, Αγγουριές, Λάχανα, Μπρόκολα, Κουνουπίδια
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1. Έξω (Λάχανα, Μπρόκολα, Πράσα
2. Εσπεριδοειδή
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1. Θερμοκήπιο (Κρεμμύδια, Σκόρδα, Μαϊντανός)
2. Έξω (Αντίδια, Σπανάκι, Καρότα, Σαλάτες, Αρακάς πρώιμος, Κρεμμυδάκια
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1. Σιτηρά
2. Φυλλοβόλα δένδρα
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Εχει κρύο και αποφεύγουμε να σπείρουμε οτιδήποτε
Επισημάνσεις
Απαιτείται το χώμα να εμπλουτίζεται με φυσική κοπριά  να υπάρχουν εποχικά λουλούδια γύρω απο τον λαχανόκηπο, να ποτίζονται τα φυτά τακτικά, να βοτανίζονται τακτικά,  να καλαμώνουμε τα αναρριχώμενα (πχ ντομάτες, φασόλια, αρακά κλπ) , να έχουμε καλή αποστράγγιση





ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ    






Πλεονεκτήματα λαχανόκηπων σε πολυκατοικίες
* Παράγουμε τα δικά μας λαχανικά και ξέρουμε τι τρώμε.
* Απολαμβάνουμε τη φυσική γεύση των λαχανικών.
* Αποκτάμε ένα χόμπι.
* Βελτιώνουμε την κοινωνικότητά μας.
* Ομορφαίνουμε το μπαλκόνι ή την ταράτσα μας.
* Στην ταράτσα, τα φυτά δημιουργούν φυσική θερμομόνωση.
* Επιπλέον φυτά στις πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα



ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΒΟΤΑΝΑ
Αγριο τριαντάφυλλο:χοληστερίνη,ζάχαρο,βιταμίνη C
Βασιλικός:πονοκέφαλος,στομαχόπονος
Βαλεριάνα:νεύρα,αυπνίες,υστερία
Γλυκάνισο:κολικοί,αεροφαγία,χώνεψη,λιποδιάλυση
Δάφνη:πυρετός,διαλύει τα άλατα του σώματος
Δεντρολίβανο:καρδιά ,συκώτι,τριχόπτωση,πιτυρίδα
Δίκταμο:ζάχαρο στομαχοπαθήσεις,αφροδισιακό,τονωτικό
Ευκάλυπτος:βήχας,άσθμα,αναπνευστικό
Θυμάρι:συκώτι,τονωτικό,καρδιά,χωνευτικό
Καλέντουλα:έκζεμα,ακμή
Κάρδαμο-κακουλε:φακίδες,πανάδες
Κύμινο:αεροφαγία,δυσπεψία,χιονίστρες
Λεβάντα:παυσίπονο,πονοκέφολος,ίλιγγος,σκόρος
Λιναρόσπορος:δυσκοιλιότητα,αιμοροιδες,πέτρα στη χολή
Λουιζα:αδυνάτισμα,αέρια εντέρου,τυμπανισμός
Μάραθος:αδυνάτισμα,πέτρα νεφρών
Μαντζουράνα:αέρια,αυπνίες,κοιλόπονος
Μαστίχα Χίου: χολυστερίνη ,ζάχαρο,ζαχαροπλαστική
Μέντα:στομάχι,γρίπη,ξηρόβηχας
Πράσινο τσάι:χοληστερίνη,τριγλυκερίδια,συκώτι,χολή
Πιπερόριζα:τονωτική,αφροδισιακή
Σαλέπι:γρίπη,πονολαιμος
Σπαθόχορτο:στομαχόπονος,ρευματισμοί
Σαμπούκο:κρυολόγημα,βήχας,φαρυγγίτιδα
Ταραξάκος:χοληστερίνη,αιμοροιδες,ίκτερος
Τσουκνίδα:συκώτι,αιμοκαθαρτικό,βιταμίνες A,B,C
Φασκόμηλο:υπόταση,αναιμία,γρίπη,στομάχι
Χαμομήλι:ηρεμιστικό,διουρητικό,χωνευτικό




ΓΙΑΤΙ Ο  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λόγω της μη χρήσης αγροχημικών στην καλλιέργεια τα παραγόμενα βιολογικά προιοντα είναι απαλλαγμένα απο υπολλείματα φυτοφαρμάκων τοξικών μετάλλων και ουσιών οπότε είναι και πιο υγιεινά.
Εχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα π.χ σίδηρο,ασβέστιο,μαγνήσιο.
Η βιολογική  γεωργία δίνει προστασία στο έδαφος,στο νερό,στο κλίμα συμβάλλει στη βιοποικιλότητα και είναι η πρώτη μορφή φιλοπεριβαλλοντικής γεωργίας.Ετσι ο καταναλωτής με την αγορά βιολογικών προιοντων βοηθάει το περιβάλλον.

Χατζηκουκούτση Πασχαλίνα

ΣΚΟΡΔΑ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ  ΜΑΣ
Απο το σκόρδο που έχουμε αγοράσει το χωριζουμε σε σκελίδες.Τις φυτεύουμε στις γλάστρες ανά 5 εκ. με την ουρίτσα προς τα πάνω.Διατηρούμε το χώμα βρεγμένο ποτίζοντας το μέρα παρα μέρα.Σε 10 ημέρες το σκορδάκι μας θα φυτρωσει.Τα σπέρνουμε στο τέλος Φεβρουαρίου αλλά και το Σεπτέμβριο.Το σκόρδο εκτός απο την έντονη μυρωδιά του,έχει και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.Μια σκελίδα την ημέρα ,σε σύντομο χρόνο αυξανει κατά πολύ την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό μας

Υγροβιότοπος Κερκίνης
Ξερετε οτι...
Στον Υγροβιότοπο της ΚΕΡΚΙΝΗΣ
1)Ηπιο όμορφη περίοδος της λίμνης είναι το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο
2)Αυτά πυ παρατηρούν περισσότερο οι επισκέπτες είναι 120  είδη πεταλούδας.
3)Στον υγροβιότοπο συναντούνται συνολικά 31 είδη ψαριών.
4)Υπάρχουν 10 είδη σαύρας και 12 είδη φιδιών.
5)Η περιοχή του υγροβιότοπου φιλοξενεί ακόμη μια θαυμάσια ποικιλία απο μικροπούλια.
6)Πάνω απο10000 πουλιά φιλοξενούνται στην Κερκίνη ,οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
7)Στον υγροβιότοπο της Κερκίνης φιλοξενούνται πάνω απο 1000 νεροβούβαλοι

ΙΠΠΟΦΑΕΣ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
1)Φάρμακο επείγουσας ανάγκης
2)Εναντίον ολων των δερματικών φλογώσεων
3)Εναντίον δερματικών στιγμάτων
4)Διατροφικό συμπλήρωμα
5)Προστασία των καρκινοπαθών απο τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας
6)Προστασία απο την επίδραση τοξικών ουσιών
7)Προστασία απο γαστρεντερικές διαταραχές
8)Προστασία απο το στρές που προκαλεί η νικοτίνη στους καπνιστές
9)Για κρέμες πριν,κατά και μετά την ηλιοθεραπεία
10)Για κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών
11)Για την φροντίδα του στήθους των γυναικών  κατα τον θηλασμό
12)Κρέμες για ευαίσθητα δέρματα και για μετά το ξύρισμα






















Ασθένειες και συνταγές με βότανα

Φλαμούρι:
Το φλαμούρι χρησιμοποιείται για σαν αφέψημα αλλά και για εξωτερική
χρήση. Σε μισό λίτρο νερού βράζουμε 20 γρ. ξύλου και αφού βράσει πολύ
καλά το σουρώνουμε πολύ καλά και το πίνουμε.
Μπορούμε να βράσουμε και άνθη και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε
το αφέψημα για εξωτερική χρήση για τις ρυτίδες και τις φακίδες.
Βουτάμε το βαμβάκι στο αφέψημα και το κάνουμε κατάπλασμα.


Χαμομήλι:
Ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπη-μένο Ελληνικό βότανο που φυτρώνει
παντού στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική
χρήση.
Βράζουμε τα άνθη του χαμομηλιού και όταν το σουρώσουμε πίνουμε το
αφέψημα. Είναι πολύ καλό για τα κρυολογήματα και την δυσκοιλιότητα.
Για εξωτερική χρήση ποτίζουμε ένα βαμβάκι στο αφέψημα και το κάνουμε
κατάπλασμα σε ευαίσθητα δέρματα και στις φλογώσεις των ματιών.


Βαλεριάνα:
Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό χαλαρωτικό και βοηθάει στον
ύπνο. Χρησιμοποιείται με την μορφή ρίζας σαν έγχυμα.
Βάζουμε 3 γρ. ρίζας σε 150 ml βραστού νερού και την αφήνουμε για 5
λεπτά για να απορροφηθούν οι ουσίες.
Στην συνέχεια αφού το σουρώσουμε το πίνουμε όταν θέλουμε να
χαλαρώσουμε ή να κοιμηθούμε.

Ιπποφαές:Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αφέψημα,είτε σαν έγχυμα.
Μπορούμε να πίνουμε αφέψημα ή έγχυμα 2 έως 3 φορές την ημέρα.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε αφέψημα βάζουμε μια κούπα νερό σε ένα μικρό
μπρίκι και ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ιπποφαές.
Το αφήνουμε να βράσει το πολύ 5 λεπτά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει
λίγο και το πίνουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε έγχυμα βάζουμε μια κούπα νερό στο μπρίκι και
μόλις βράσει το νερό κατεβάζουμε το μπρίκι από την φωτιά και
προσθέτουμε μέσα στο καυτό νερό 1 κουταλάκι του γλυκού ιππο-φαές.
Το αφήνουμε 7 με 8 λεπτά και στην συνέχεια το σουρώνουμε



Σπιρουλίνα:
Η σπιρουλίνα υπάρχει σε φυσική μορφή σε μορφή σκόνης και διαλύεται
σε χυμούς φρούτων και σε σαλάτες .
Όταν την χρησιμοποιείτε στην μαγειρική θα πρέπει να μην ψήνεται σε
υψηλές θερμοκρασίες, γιατί καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά
που περιέχει και γι' αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε στο τέλος.


Αγριάδα:
Σε μισό λίτρο νερό ρίχνουμε περίπου 15 γρ. αγριάδα και το βράζουμε.
Όταν βράσει το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το πίνουμε.


Βάλσαμο(Σπαθόχορτο):
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα βότανα της Ελληνικής υπαίθρου.
Βάζουμε ένα σακουλάκι Βάλσαμο σε ένα μπουκάλι λάδι και το αφήνουμε
25 μέρες έξω στον ήλιο να ψηθεί, αναταράζοντάς το κάθε τόσο.
Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε το βαλσαμόλαδο.
Το βαλσαμόλαδο είναι ένα λάδι με αντισηπτικές ιδιό-τητες,γι' αυτό το
χρησιμοποιούμε με εξωτερική χρήση σε πληγές και σε τραυματισμούς για
να επουλωθούν.
Για εξωτερική χρήση μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αλείφοντας τις
αρθρώσεις με το λάδι για αρθριτικά και ρευματισμούς.


Βασιλικός:
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική, σε σάλτσες, κτλ, όσο
και σαν α-φέψημα.
Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βασιλικό και
αφού το βράσουμε πίνουμε γουλιά γουλιά μετα απο κάθε γεύμα.


Δυόσμος: Τα φύλλα του δυόσμου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν αφέψημα
για το στομάχι σε περιπτώσεις δυσπεψίας.
Σε μισό λίτρο νερό βράζουμε 5 περίπου γραμμάρια φύλλα.
Το βράζουμε και στην συνέχεια το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Επίσης μπορούμε να μασήσουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου για την κακοσμία
του στόματος.


Θυμάρι:
Σε ένα φλιτζάνι νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και τοβράζουμε.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση το βγάζουμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε
και το πίνουμε.


Γλιστρίδα:
Η γλιστρίδα χρησιμοποιείται τόσο στην σαλάτα όσο και σαν αφέψημα

Δάφνη:
Η δάφνη χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική, σε σάλτσες κτλ, όσο και
σαν αφέψημα. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό βράζουμε μερικά φύλλα
δάφνης και μετά από 10 λεπτά το σουρώνουμε.
Πίνουμε το ζουμί μετά από γεύμα.
Επίσης η δάφνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξωτερική χρήση, διότι
τα αποξηραμένα φύλλα της βοηθούν να σταματάσει η αιμοραγία της
μύτης.


Δεντρολίβανο:
Το δεντρολίβανο χρησιμο-ποιείται σαν έγχυμα.
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι φύλλα ή άνθη και
μετά από ένα δεκάλεπτο το πολύ, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Επίσης μπορούμε να βράσουμε 1 λίτρο νερό και να βάλουμε μια χούφτα
δεντρολίβανο στο βραστό νερό το πολύ 10 λεπτά.
Με το υγρό αυτό μπορούμε να κάνουμε κομπρέσες σε ρευματισμούς ή να
πλύνουμε τις πληγές μας.


Μέντα:
Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε 8 γρ. φύλλα μέντας και αφού το
σουρώσουμε πίνουμε το αφέψημα.
Βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου των εντέρων και της χολής.


Φασκόμηλο:
Χρησιμοποιείται πολύ για το κρυ-ολόγημα και πίνετε σαν αφέψημα.
Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι με νερό φρέσκους ή αποξηραμέ-νους βλαστούς
και ύστερα το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Για εξωτερική χρήση με το ζουμί του φασκόμηλου ξεβγάζουμε τα μαλλιά
μας για να δυναμώσουν.


Μολόχα:
Βράζουμε νερό και αφού βράσει καλά βάζουμε ξεραμένη ρίζα μολόχας
και την αφήνουμε στο καυτό νερό για 10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια το σουρώνουμε καλά και το π-νουμε.
Το έγχυμα μολόχας ανακουφίζει από βρογχικά, βήχα,λαρυγγίτιδα και
παθήσεις του στομάχου.
Επίσης χρησιμοποιείται και για εξωτερικές χρήσεις.
Χρησιμοποιώντας έγχυμα από φύλλα και λουλούδια μολόχας βοηθάμε
να ανακουφίζουμε τις φλεγμονές του δέρματος.


Ραδίκι:
Μπορούμε να βράσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα ραδίκια, να τα
σουρώσουμε και να πιούμε το ζουμί τους.
Χρησιμοποιείται και για εξωτερικές χρήσεις, σε δερματοπάθειες, τσιμπή-
ματα εντόμων, κτλ.
Για εξωτερική χρήση χρησιμοποιούμε το γαλακτερό χυμό που παίρνουμε
από τις ρίζες.


Ρίγανη:
Χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες αλλά και σαν αφέψημα.
Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ρίγανη και την
βράζουμε.
Κάνει καλό στην πέψη και χρησιμοποιείται και σαν τονωτικό.


Τσάι:
Το τσάι είναι το ποιο χρησιμοποιημένο βότανο κυρίως στο κρυολόγημα.
Σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό ρίχνουμε περίπου 3 γρ. τσάι, το ανακατεύουμε
καλά για λίγα λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε, (έγχυμα).
Επίσης μπορούμε να βράσουμε κλαδάκια και άνθη τσάι του βουνού, να το
σουρώσουμε και να το πιούμε.


Τσουκνίδα:
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για εξωτερική και εσωτερική χρήση και τα
φρέσκα φύλλα πρέπει να τα πιάνουμε με γάντια διότι προκαλεί ερεθισμό
στο δέρμα, (φαγούρα).
Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, και την χρησιμοποιούμε βράζοντας
φύλλα τσου-κνίδας και αφού την στραγγίσουμε πίνουμε μισό φλιτζάνι του
τσαγιού.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΑΣ
1.Μαρουλια
2.Ρόκα
3.Μαιντανός
4.Ανιθος
5.Σέλινο
6.Δεντρολίβανο
7.Δυόσμος
8.Βασιλικός
9.Πιπεριά πικάντικη
10.Λεμονιά
11.Παντζάρια
12.Λεβάντα
13.Σκόρδα
14.Κρεμυδάκια
15.Μπρόκολα
ΧΑΤΖΗΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ



ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Οταν φέρουμε τα λουλούδια στο σπιτι μεχρι να τα στολίσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα.
Κόβουμε λοξά τα στελέχη των λουλουδιων ετσι ώστε να απορροφούν καλύτερα το νερό που βάζουμε στο βάζο.
Για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής της ανθοδέσμης μας μεσα στο βάζο με το νερό ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη,που θα τους δώσει τα απαραίτητα στοιχεία .Επίσης ρίχνουμε 1 κουταλακι ξύδι , που βοηθά να μην αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και δυσοσμία.
Κάθε 2-3 μέρες κόβουμε τα στελέχη κατά 2-3 εκ.και αλλάζουμε το νερό.

ΧΑΤΖΗΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ











Δημιουργήστε μια πράσινη γωνιά με αρωματικά φυτά



Δημιουργήστε τη δική σας μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα είτε στην κουζίνα, είτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.

Αν έχετε μπαλκόνι, καλλιεργήστε τα μέσα σε ζαρντινιέρες, σε τελάρα ή σε μεγάλες γλάστρες, ακόμα και σε βαρέλια. Φροντίστε να τους βάλετε πιατάκια με ρόδες, ώστε να μπορείτε να τα μεταφέρετε αν χρειαστούν περισσότερο φως ή πρέπει να τα μετακινήσετε για να τα προφυλάξετε από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Εκτός από το ηλιακό φως, έχουν ανάγκη από ελαφρύ χώμα, για να στραγγίζει καλά, αλλά πλούσιο σε βασικά συστατικά. Χρειάζονται συχνή φροντίδα με επανατροφοδότηση του χώματος και προστασία από τον δυνατό αέρα.

Αν είστε αρχάριος/α στην κηπουρική και σας φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσετε φυτεύοντας σπόρους σε φυτώρια, επιλέξτε νεαρά φυτά και ξεκινήστε με την μεταφύτευση των νεαρών φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Προσφέρετέ τους νερό όποτε το έχουν ανάγκη, δηλαδή όποτε το χώμα είναι στεγνό και το φυτό σας δείχνει ότι χρειάζεται πότισμα.

Από τα ευκολότερα φυτά για να ξεκινήσετε είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, η αρμπαρόριζα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ο μαϊντανός, η μαντζουράνα, η ρίγανη, το φασκόμηλο.




ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ
ΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ
1. Οταν ψωνίζεις να επιλέγεις προιοντα με την πιο απλή συσκευασία.
2.Προτίμησε προιόντα που έχουν συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον π.χ χαρτί αντί για πλαστικό.
3.Περιόρησε η απόφευγε όταν είναι δυνατόν τη χρήση προιόντων μιας χρήσης.
4.Φρόντισε να μην καταναλώνεις περισσότερα απο όσα χρειάζεσαι.
5.Δείξε σεβασμό και ευαισθησία στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους.
6.Ρίξε τα σκουπίδια στους κάδους.Διατήρησε την πόλη καθαρή.

ΧΑΤΖΗΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ


                                

ΕΛΑΤΟ
Πως το διατηρούμε μετα τις γιορτές
Αν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε το έλατο στον κήπο ,επιλέγουμε γρηγορα την σκιασμένη θέση.Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε σε γλάστρα ,θα πρέπει να μεταφυτεύσουμε απο την πλαστική του φυτωρίου σε μια μεγάλη πήλινη και να την τοποθετήσουμε στην σκιά.Προσθέτουμε ελαφρόπετρα στον πυθμένα της,για να στργγίζει καλά.Το καλοκαίρι εκτος απο το τακτικό πότισμα ανα 2 μερες καταβρέχουμε με ενα λάστιχο η ψεκαστήρα το φύλωμμα πάντα απογευματινες η βραδυνές ώρες.

ΧΑΤΖΗΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ






ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ
Πρωτα απ ολα οι καρποί που παίρνουμε απο τα φυτά μας είναι βιολογικοί γιατί δεν χρησομοποιούμε καθόλου λιπάσματα και φυτοφάρμακα.Είναι νόστιμα γιατί κόβονται ώριμα και στην ώρα τους,αντίθετα με του εμπορίου τα οποία διατηρούνται στα ψυγεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Είναι νόστιμα και φρέσκα και αποδίδουν στο ακέραιο τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους.Κάνουμε οικονομία και το πιο σημαντικό είναι οτι εχουμε την ικανοποιηση οτι παράγουμε μονοι μας τα λαχανικά για την τροφή μας.Επίσης εκτονώνουμε το αγχος μας σκαλίζοντας το εδαφος η την γλάστρα και το παρτέρι, κλαδευοντας τα δεντράκια η τους θάμνους,ενω αισθανόμαστε μια γαλήνη και ηρεμία οταν ερχόμαστε σε επαφή με την φύση.Τέλος αγαπούμε περισσότερο τα φυτά όταν σπερνουμε σπόρους τους βλέπουμε να φυτρωνουν να μεγαλώνουν μερα με την μέρα να ανθίζουν και να μας δίνουν τον καρπό τους.

ΧΑΤΖΗΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ























 Μια νέα Περιβαλλοντική Οργάνωση
Η «Καλλιστώ» γεννήθηκε στην ελληνική περιφέρεια το 2004, είναι όμως ήδη ένα 15χρονο «παιδί», που περπάτησε στην Πίνδο, στη Ροδόπη, στο Γράμμο. Εκεί εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της, μελετώντας τα βήματα της αρκούδας, τις διαδρομές του λύκου, τα ελάχιστα ίχνη του λύγκα.
Σήμερα, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, η αρχική ομάδα των ειδικών επιστημόνων πλαισιώθηκε από ανθρώπους ευαίσθητους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλοι μαζί, μαζί σας, προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, σα δημόσιο και συλλογικό αγαθό, να ασκήσουν τον έλεγχο, που προβάλλει σαν δημοκρατικό καθήκον, απέναντι σε όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την ίδια την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Η σύγχρονη «Καλλιστώ» προβάλλει την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή. Αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.





ΜΎΡΤΙΛΛΑ

Ο πολυτιμότερος καρπός που μας προσφέρει απλόχερα η φύση με τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.H ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια από την Σιβηρία.Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων απολάμβαναν οι άνθρωποι την γεύση του καρπού χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η φυσική κατάσταση και το όριο ηλικίας αυτών των ανθρώπων προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν το 1998 στο ιατρικό κέντρο της Βοστόνης απέδειξαν τη σημαντικότητα του φυτού. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α,C,E και Β-καροτίνη στα ιχνοστοιχεία Κ,Mg και P και φυτικών ινών. Τα οφέλη από τα μύρτιλλα είναι:αντιοξειδωτική δραστηριότητα,αντιγήρανση,μείωση του κοιλιακού λίπους,καρδιακή λειτουργία,εγκεφαλική λειτουργια,υγεία ουροποιητικού συστήματος και υγεία όρασης. Στην Ελλάδα η φυτεία είναι βιολογική και εγκαταστάθηκε στην Δράμα για πρώτη φορά το 2005.Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται έρευνες απο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών στα τμήματα Φαρμακευτικής.


Χατζηκουκούτση Πασχαλίνα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη Α:κολοκύθα,γλυκοπατάτα,μάνγκο,καρότο
Βιταμίνη Β1:φασόλια,σόγια
Βιταμίνη Β2:μανιτάρια.παντζάρια,χόρτα,σπανάκι,σόγια
Βιταμίνη Β3:μανιτάρια, πατάτα
Βιταμίνη Β6:πατάτα,φασόλια,αβοκάντο,μπανάνα, καρπούζι
Βιταμίνη C:εσπεριδοειδή,φράουλες,ακτινιδιο,πιπεριές,λαχανάκια Βρυξελλών,ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι
Βιταμίνη Ε:φυτικά ελαια
Βιταμίνη Κ:λαχανάκια Βρυξελλών,μπρόκολο,σπανάκι,χόρτα,κουνουπίδι,μαρούλι,λάχανο

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ


OI BITAMINEΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Η βιταμίνη Α εμπεριέχεται ιδιαιτέρως στα σαλατικά σπανάκια καρότα, την τομάτα, το λάχανο κλπ.Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας γιατί καθαρίζει το αίμα.Καθαρίζει το δέρμα από τα εξανθήματα και επιδρά κατά της αναιμίας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

Εμπεριεχεται στα λαχανικά τα φασόλια την φακή και στα σιτηρά

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

Εμπεριέχεται στα πορτοκάλια,τις πατάτες,το σπανάκια σταφύλια, την ντομάτα. Η έλλειψή της προκαλεί δερματίτιδες και αναιμία.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Εμπεριέχεται στο ζουμί από πλήρες σιτάρι.Είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Εμπεριέχεται στα δημητριακά ψάρια,το τυρί. Η έλλειψή της προκαλεί κόπωση ,δυσπεψία κλπ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Βρίσκεται στα πορτοκάλια,τις λεμόνια και το πικρό ραδίκι

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Προσφέρει στον οργανισμό φωσφορο και ασβέστιο στοιχειά απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών.Εμπεριέχεται στο λάδι των καρυδιών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Βρίσκεται στα λαχανικά και κυρίως στα μαρούλια.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Εμπεριέχεται στο σπανάκι και στο λάχανο.Είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ


Αγγούρι Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο και β-καροτένιο.
Οφέλη: Διουρητικό και καθαρτικό. Διαλύει το ουρικό οξύ που δημιουργεί λίθους στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Αρακάς Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β, φωσφόρος, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, σίδηρος.
Οφέλη: Καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Τονώνει τις λειτουργίες του στομαχιού και βοηθά στην ηπατική λειτουργία.

Καρότο Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο.
Οφέλη: Απομακρύνει τις τοξίνες, εξαιρετικό για το συκώτι και την πεπτική οδό. Βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών και σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

Κρεμμύδι Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, κάλιο, φολικό οξύ, β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτικό, σπασμολυτικό, αντιβιοτικό. Εξαίρετο για την αποβολή των τοξινών.

Λαχανάκια Βρυξελλών Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, β-καροτένιο, βιταμίνες Β3, Β6, C και Ε, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά. Περιέχουν ινδόλες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Μπρόκολο Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, β-καροτένιο, φωσφόρος. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιβιοτικό, κατά των ιών.

Μελιτζάνα Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Καθαρίζει το αίμα, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αιμορραγίες, προστατεύει τις αρτηρίες.

Μαρούλι Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Σπασμολυτικό. Ωφελεί στα οστά, στις αρθρώσεις, στις αρτηρίες και στο συνδετικό ιστό.

Πατάτες
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, βιταμίνη Β3, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Ωφελούν το συκώτι και τους μυς.

Πιπεριές Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνη Β και C.
Οφέλη: Αντιβακτηριακές, διεγερτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Λάχανο Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος, β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, E και K, ιώδιο.
Οφέλη: Ωμό, απομακρύνει τις τοξίνες από το στομάχι και το πάνω ανώτερο κόλο. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει βακτήρια και ιούς. Δρα κατά του καρκίνου.

Σέλινο Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β3, νάτριο.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να ηρεμήσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Σπανάκι Θρεπτικά συστατικά: Β-καροτένιο, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρος, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου. Ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στηρίζει την υγεία των οστών.

Ελιές Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος και β-καροτένιο.
Οφέλη: Εύπεπτες. Ωφελούν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και αυξάνουν την έκκριση χολής.

Ντομάτα Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, φολικό οξύ, βιταμίνη C,
β-καροτένιο.
Οφέλη: Αντισηπτική, αλκαλική. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Πηγή:zougla.gr


ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ασβέστιο:χόρτα,σπανάκι
Ιώδιο:μανιτάρια,ηλιόσπορος
Κάλιο:φασόλια,παντζάρια,χόρτα,μπανάνα,πεπόνι,σόγια,
κολοκυθάκια, αγκινάρα,ντομάτα
Μαγνήσιο:σπανάκι,φασόλια,μπρόκολο,μπανάνα,καρπουζι,
Σίδηρος:σπανάκι,φασόλια,σόγια,κεράσια,βερυκοκο
Φολικο οξυ:σπαραγγια,σπανάκι,φακές,μαυρομάτικα φασόλια,μαρούλι,χόρτα,μπρόκολο,πορτοκάλι,παντζάρια



ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΟΡΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Τα λαχανικά που έχουν πολύ μικρούς σπόρους σπέρνονται στα πεταχτά, αφού ο σπόρος ανακατευτεί με άμμο (π.χ. σπανάκι, μαρούλι). Οσα έχουν ευμεγέθεις σπόρους, τοποθετούνται σε γραμμές και σκεπάζονται ελαφρά. Στη συνέχεια πρέπει να συμπιέζονται με ένα σανίδι και να ποτίζονται χωρίς πίεση από χαμηλά.













Ιανουάριος - Φεβρουάριος σε προστατευμένα σπορεία: Μελιτζάνες,πιπεριές, ντομάτες, σέλινο, βασιλικός, κουνουπίδι.













Μάρτιος - Απρίλιος σε προστατευμένο σπορείο αν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες: Ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μαϊντανός,πιπεριά, μελιτζάνα, πράσο, καρότο.

Μάιος - Ιούνιος: Αγγούρι, καρότο, κολοκύθα,κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές.

Ιούλιος - Αύγουστος: Σπανάκι, λάχανο, παντζάρι,καρότο, ρόκα, ραδίκι, μαϊντανό.

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος σε προστατευμένο σπορείο αν επιβάλλεται από τις καιρικές συνθήκες: ραδίκι, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, μαρούλι, μαϊντανό.

Νοέμβριος - Δεκέμβριος σε προστατευμένο σπορείο:μπιζέλια, ρεβίθια, σπανάκι.












































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου